Wij kregen veel vragen hoe je het beste een Windows 10 installatie kan maken met behulp van een USB stick. In dit artikel gaan wij je uitleggen hoe je dit op een verantwoorde manier kan doen. Er zijn 2 manieren die je kunt toepassen. Via een ISO bestand en via Rufus, welke wij hieronder voor je zullen uitleggen. Sla geen stap over, anders mis je een belangrijke stap in de procedures.

Laten we aan de slag gaan

Benodigdheden

Alles wat je nodig hebt is een USB stick van minimaal 16 GB. Voordat je dit artikel verder kunt lezen en de bootable (opstartbare) USB stick te kunnen maken, raden wij je aan om naar de winkel te gaan om een USB stick van minimaal 16 GB te kopen…. Wij wachten wel even…

Heb je al een USB stick van minimaal 16 GB dan kun je hieronder verder lezen hoe je stap voor stap een bootable Windows 10 Installatie USB stick kunt maken. Sla geen stap over anders mis je net dat beetje informatie waardoor het niet zal gaan werken.

Back-up belangrijke bestanden

Denk eraan dat als het een schone installatie betreft, je wel rekening houdt met een goede back-up van je belangrijke bestanden. Denk goed na wat belangrijk voor je is om te bewaren. Op de pagina Windows installatie tips vind je eventueel een handige lijst die je kan helpen waaraan je moet denken. Heb je geen mogelijkheden om de USB te maken dan kun je bij ons ook een Windows 10 licentie met een installatie USB kopen.

Een schone installatie is geen fabrieksherstel, bij een fabrieksherstel wordt de oorspronkelijke en vaak verouderde image gebruikt om de computer terug te zetten naar de originele staat waarin u de computer kocht.

Een schone installatie is zoals de naam het al zegt een complete schone en nieuwe bijgewerkte installatie voorzien van recente updates. Alle software wordt verwijderd en zal achteraf opnieuw geïnstalleerd moeten worden.

Een Bootable Windows 10 USB maken

Benodigde tijd: 30 minuten.
Op de volgende manier maakt u een een USB stick voor de installatie en/of reparatie van uw Windows 10 computer. Ga hiervoor als eerste naar de Windows Media Creation website

Download de Media Creation Tool vanaf de Microsoft website.

Halverwege de pagina klikt u op de blauwe knop Hulpprogramma nu downloaden

Windows 10 Bootable USB

 1. Voer het programma uit met een USB van minimaal 8GB in uw computer.

  Windows 10 Bootable USB

Geef toestemming om de MediaCreationTool te starten

Windows 10 Bootable USB

Windows 10 USB maken

Het programma bereid een aantal dingen voor. Daarna geeft u akkoord voor de licentievoorwaarden en kennisgevingen om de Windows 10 USB te maken. Vervolgens selecteert u de tweede optie om een USB, installatiemedium te maken. Klik op volgende.

Windows 10 Bootable USB

Versie Windows selecteren

Welke versie wilt u installeren? Welke taal moet deze Windows worden? 64 of 32 bit? Het vinkje staat automatisch aan bij de aanbevolen opties voor deze pc. Vink deze uit, kies uw voorkeur voor de te installeren computer en klik op volgende.

Windows 10 Bootable USB

Kies uw medium USB of ISO

Kies voor USB. Een ISO zou u eventueel kunnen downloaden om er later een DVD van te maken als uw computer niet wil opstarten van USB

Windows 10 Bootable USB

Selecteer uw USB

Selecteer uw USB waar de installatie bestanden van Windows 10 op komen te staan. En klik op volgende

Windows 10 Bootable USB

Windows 10 downloaden

Windows 10 wordt nu op de achtergrond gedownload en aansluitend wordt uw USB gemaakt. Als de USB klaar is kunt u ervan opstarten en een Windows 10 installatie uitvoeren op een computer.

Windows 10 USB Flashstation is klaar

U kunt op voltooien drukken, de gebruikte bestanden worden van de computer verwijderd. U kunt nu de USB verwijderen en gaan gebruiken voor de installatie van een Windows 10 computer. U heeft echter wel een Windows 10 licentie nodig voor de installatie, daarvoor kunt eventueel u gebruik maken van onze aantrekkelijke aanbieding.

Windows 10 Bootable USB

Een bootable USB-stick met externe tools maken

De reeds genoemde Media Creation Tool kan ook in één keer een gedownload ISO-bestand naar een USB-stick schrijven en het zo bootable maken, maar dit werkt alleen met Windows 10. Er zijn daarnaast diverse gratis programma’s die geschikt zijn voor alle besturingssystemen (inclusief Linux) en die de configuratie van het gewoonlijk handmatige volumebeheer geheel automatisch uitvoeren. Tot de populairste behoren Rufus, WinUSB en UnetBootin. Elk van deze tools bestaat slechts uit een zeer klein bestand, dat na het downloaden direct en zonder installatie kan worden gestart.

Opstartbare USB-stick met Rufus

Rufus wordt algemeen beschouwd als het snelste en meest betrouwbare hulpmiddel voor het maken van bootable USB-sticks. Het ondersteunt ook UEFI (‘Unified Extensible Firmware Interface’), een nieuwere moederbordfirmware die het verouderde BIOS heeft vervangen en al op bijna alle nieuwere computers te vinden is. Vanaf Windows 8 is het ook mogelijk om met Rufus ‘Windows2Go’ als draagbaar besturingssysteem op een extern opslagmedium te installeren.

De bediening van de tool is eenvoudig:

 • Dubbelklik op het programma om het te starten.
 • Selecteer je USB-stick onder ‘Device’.
 • Selecteer de optie ‘ISO image’ onder ‘Create bootable drive with’.
 • Klik op het cd-romsymbool aan de rechterkant en selecteer het ISO-bestand.
 • Onder ‘New drive name ’ kun je de USB-stick een naam naar keuze geven.
 • Je kunt de waarschuwing ‘ALL DATA WILL BE REMOVED FROM THE DRIVE’ met ‘OK’ bevestigen. Let op dat je vooraf al je belangrijke bestanden van de USB-stick opslaat.
 • Klik op ‘Start’.
 • Zodra de groene balk is doorlopen, klikt je op ‘Done’.
 • Werp je bootable USB-stick uit met ‘Hardware veilig verwijderen’.

Bootable USB maken met behulp van Rufus

Let op!
Trek niet zomaar de opstartbare USB-stick uit de USB-poort. Gebruik altijd eerst de optie ‘Hardware veilig verwijderen’. Wanneer je dit niet doet, kan gegevensverlies optreden, omdat de computer nog steeds toegang heeft tot het opslagmedium en er nog schrijfprocessen gaande kunnen zijn. Bij een extern harde schijf met USB-aansluiting komt een abrupte verbreking van de computerverbinding overeen met een systeemcrash op de harde schijf.

Hulp met het maken van een bootable Windows 10 USB

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het maken van de Windows 10 USB? Dan staan wij graag voor je klaar. Je kunt PC Hulp Hulp Gemert niet alleen bereiken voor hulp met het maken van de Windows 10 installatie USB, maar ook voor andere computerproblemen zoals een volledige Computer APK voor je PC of laptop, computerhulp aan huis. Maak direct een online afspraak, bel ons of neem contact met ons op.

Bron

Mis niets! Meld je aan voor nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je mailbox en sturen daarom alleen een nieuwsbrief als we daadwerkelijk wat te melden hebben! Lees ons privacybeleid voor meer info.