Met de online opslagdienst OneDrive (www.onedrive.com) worden lokaal opgeslagen persoonlijke bestanden automatisch met de online opslag van het Microsoft-account gesynchroniseerd. Denk bijvoorbeeld aan de met Microsoft 365 (voorheen Office 365) aangemaakte bestanden (die standaard al in OneDrive worden opgeslagen) en de vele foto’s en video’s die automatisch als back-up naar OneDrive weggeschreven kunnen worden.

Wij gaan je uitleggen hoe je gebruik maak van de (GRATIS) versie (tot maximaal 5GB) van OneDrive welke standaard is meegeleverd en geïnstalleerd in Windows 10. Voor alle andere besturingssystemen zoals Android, iOS/MacOS etc. moet je OneDrive eerst nog even downloaden via: www.onedrive.com. De opgeslagen bestanden zijn daarna vanaf vrijwel elk apparaat toegankelijk!

Geen tijd om het hele artikel door te lezen?
Hieronder vind je een compleet overzicht van alle hoofdstukken in dit artikel.

Aanmelden bij OneDrive

Doordat OneDrive aan het Microsoft-account is gekoppeld, kunnen de persoonlijke bestanden op elk Windows-apparaat (PC, tablet, telefoon) vanuit dezelfde, gepersonaliseerde gebruikersomgeving worden geopend en bewerkt. Dankzij OneDrive ben je dus niet meer aan een vaste werkplek gebonden, zolang de computer maar op internet kan worden aangesloten.

Zoals wij eerder hebben uitgelegd wordt OneDrive standaard meegeleverd met Windows 10, mits je beschikt over een Microsoft Account, ook wel je gebruikersaccount genoemd. Wordt met een lokaal gebruikersaccount gewerkt dan zal de koppeling tot stand moeten worden gebracht via de wizard die opent met een dubbelklik op het OneDrive-icoontje in het systeem vak. Hoe je dit kunt doen leggen wij hieronder uit.

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

Nadat is aangemeld, kan de opslaglocatie van de OneDrive-map worden ingesteld (via de link Locatie wijzigen). Is de schijfruimte op de voorgestelde locatie beperkt en beschikt de pc over nog een andere partitie met een overvloed aan ruimte, wijzig hier dan de opslaglocatie.

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

Als je deze nog niet hebt, dan wordt in het volgende scherm de gratis proefversie van Microsoft 365 Personal (voorheen Office 365, zie kader) aangeboden. Maak je hier gebruik van dan wordt het OneDrive-account van je Microsoft-account gedurende de testperiode met 1 TB uitgebreid.

Nadat de schermen over de mogelijkheden van OneDrive en het koppelen aan een mobiele telefoon zijn doorlopen, kleuren de wolkjes van het systeemvak-pictogram van grijs naar wit en is de OneDrive-map direct beschikbaar.

Aan een gebruikersaccount kan aan slechts één OneDrive-account worden gekoppeld, de online opslag van andere Microsoft-accounts is echter wel toegankelijk via de webinterface www.onedrive.com. Gebruik eventueel een alternatieve browser (zoals Chrome of Firefox) zodat de inloggegevens voor het extra OneDrive-account onthouden blijven en de webinterface van OneDrive direct opent zonder elke keer opnieuw in te hoeven loggen.

De instellingen van OneDrive

De instellingen van OneDrive zijn toegankelijk met een rechter muisklik op het systeemvak icoontje, optie Instellingen (tevens toegankelijk via de knop Meer). Het is verstandig deze instellingen te doorlopen voordat OneDrive daadwerkelijk in gebruik wordt genomen.

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

OneDrive automatische starten met Windows 10

De optie OneDrive automatisch starten wanneer ik me aanmeld bij Windows (op tabblad Instellingen) zorgt ervoor dat OneDrive opstart zodra het gebruikersaccount wordt geladen. De optie Synchroniseren automatisch onderbreken wanneer dit apparaat in de batterijbesparingsmodus is zorgt ervoor dat het synchroniseren bij een lage accuduur wordt opgeschort. Als dat niet wenselijk is dan kan je deze optie beter uitschakelen.

De optie Synchroniseren automatisch onderbreken wanneer dit apparaat zich in een netwerk naar gebruik bevindt voorkomt een hoge rekening wanneer voor het daadwerkelijke gebruik van de internetverbinding betaald moet worden, laat deze bij voorkeur aan staan. Het is op zich interessant om via OneDrive lokaal (en/of op een netwerkschijf) opgeslagen bestanden ook voor andere apparaten online toegankelijk te maken, maar het brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee.

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

Tabblad Account

Via tabblad Account, link Deze pc ontkoppelen wordt het betreffende apparaat ontkoppeld van het OneDrive-account (hierna worden de lokaal opgeslagen bestanden dus niet meer gesynchroniseerd met de online opgeslagen bestanden). Na het ontkoppelen blijft OneDrive wel als icoontje aanwezig in het systeemvak, maar dan met grijze in plaats van witte wolken. De koppeling met de online opslag wordt hersteld door de aanmeldprocedure opnieuw te doorlopen.

Is de internetverbinding tijdelijk voor andere zaken nodig, dan kan het synchroniseren van OneDrive via een rechter muisklik op het systeemvakicoontje, optie Synchroniseren onderbreken voor 2, 8 of 24 uur worden onderbroken.

OneDrive gebruiken

Met een dubbelklik op het OneDrive-icoontje in het systeemvak wordt de map OneDrive direct in de Windows Verkenner geopend (de online OneDrive-opslag wordt geopend met een rechter muisklik op de map OneDrive of het systeemvak icoontje, optie Online weergeven). De icoontjes bij de bestanden tonen de synchronisatiestatus:

  • Een wit wolkje: bestand of map is alleen online (oftewel ‘in de cloud’) opgeslagen.
  • Twee blauwe pijltjes: bestand of map wordt gesynchroniseerd met de lokale opslag.
  • Wit bolletje met groen vinkje: bestand of map is reeds gesynchroniseerd met de lokale opslag.
  • Groen bolletje met wit vinkje: bestand of map wordt op het apparaat behouden wanneer Windows automatisch opslagruimte vrijmaakt.

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

Bestanden on-demand synchroniseren

Om schijfruimte én bandbreedte te besparen (door onnodige synchronisatie), worden online opgeslagen bestanden alleen nog op aanvraag gedownload en dus niet (meer) standaard gesynchroniseerd met de lokale opslag. Deze functionaliteit heet Bestanden on-demand. Online opgeslagen bestanden worden dus pas gedownload zodra ze worden geopend (het icoontje wijzigt dan van een wolkje, via de twee pijltjes naar een witte cirkel met een groen vinkje).

Eenmaal gedownload blijven bestanden lokaal beschikbaar, ongeacht of de internetverbinding wordt verbroken (en er dus offline wordt gewerkt). Een lokaal opgeslagen bestand is desgewenst weer te verwijderen met een rechter muisklik, optie Ruimte vrijmaken (het icoontje wordt dan weer gewijzigd in een wolkje).

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag
Het op aanvraag downloaden heeft drie nadelen: het kost tijd om online opgeslagen bestanden op aanvraag te downloaden, online opgeslagen bestanden zijn offline niet toegankelijk en er is een risico op verlies van online opgeslagen bestanden wanneer er geen toegang meer is tot het Microsoft-account.

Wegen deze nadelen zwaarder dan de voordelen dan is de functionaliteit Bestanden on-demand uit te zetten via een rechter muisklik op het OneDrive-icoontje in het systeemvak, optie Instellingen, tabblad Instellingen, deactiveer de optie Ruimte besparen door alleen de bestanden te downloaden die u gebruikt: voortaan worden de online opslag en de lokale opslag continu met elkaar gesynchroniseerd.

Als tussenoplossing is het ook mogelijk om alleen geselecteerde bestanden of mappen continu te synchroniseren: klik met rechts op een bestand of map, activeer optie Altijd behouden op dit apparaat.

Staan er grijze kruizen bij de bestanden, of zijn er andere vage problemen? Dit is vaak op te lossen door OneDrive te resetten met het commando %localappdata%MicrosoftOneDriveonedrive.exe /reset in een uitvoervenster (te open met de toetsencombinatie Win-R).

Persoonlijke kluis

OneDrive is voorzien van een persoonlijke kluis, een speciale map waarin je bestanden extra beveiligd kunt opslaan. De persoonlijke kluis is, net als de overige bestanden in OneDrive, op elk ander apparaat toegankelijk. Verschil is dat er verificatie in twee stappen benodigd is om toegang tot de bestanden in de kluis te krijgen (bijvoorbeeld via een per SMS toegezonden code of via de Microsoft Authenticator-app op de telefoon). Na 20 minuten inactiviteit wordt de kluis automatisch weer vergrendeld (dit tijdslot is via Instellingen, tabblad Account te wijzigen in 1, 2 of 4 uur).

OneDrive GRATIS tot 5 GB online opslag

Met een Microsoft 365-abonnement is de kluis onbeperkt te gebruiken, in de gratis versie is het aantal toegestane bestanden beperkt tot drie.

Koop extra opslagruimte.

De gratis versie van OneDrive heeft een opslagruimte van 5 GB. De maximale capaciteit kan gratis worden verhoogd door andere gebruikers uit te nodigen en/of door de met een mobiele telefoon gemaakte foto’s (als back-up) te laten uploaden naar OneDrive. Is de beschikbare opslagruimte onvoldoende dan kan extra ruimte worden bijgekocht: voor 2 euro per maand wordt de OneDrive vergroot naar 100 GB (zie https://onedrive.live.com/about/nl-NL/plans/).

Tot Slot

Hoewel OneDrive als een waardevolle online back-up mag worden beschouwd, kunnen wij ons ook voorstellen dat niet iedereen het een fijn idee vindt wanneer de privacygevoelige bestanden vanaf elke computer zijn op te vragen. Sla je de persoonlijke bestanden in de mappen Documenten, Afbeeldingen en/of Bureaublad liever alleen lokaal op, schakel dan via tabblad Back-up, knop Back-up beheren, link Back-ups stoppen de synchronisatie uit (dit moet per map afzonderlijk herhaald worden).

De opslaglocatie wordt hiermee automatisch gewijzigd van de map OneDrive in de persoonlijke map C:Gebruikersinlognaam. Let op want hoewel de opslaglocatie wijzigt, blijven de ‘oude’ mappen met persoonlijke bestanden nog in de OneDrive staan! De inhoud van deze mappen kan desgewenst door middel van knippen en plakken worden overgezet.

Heb je nog vragen of kom je er helemaal niet uit, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Mis niets! Meld je aan voor nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je mailbox en sturen daarom alleen een nieuwsbrief als we daadwerkelijk wat te melden hebben! Lees ons privacybeleid voor meer info.