Soms is het nodig om instellingen aan uw pc te wijzigen, denk aan de opstartvolgorde van de computer. Dit soort instellingen vind je terug in de BIOS (Basic Input Output System) welke is te benaderen direct nadat je de pc of laptop aanzet. Wij leggen je in dit bericht uit wat het BIOS is, hoe je erin komt en wat je eventueel allemaal kunt aanpassen.

Een aantal waarschuwingen vooraf:

 • Wijzig niets als je niet weet wat je doet.
 • het wijzigen van instellingen in het BIOS kan grote gevolgen hebben voor de werking van je computer of laptop en is geheel op eigen risico.
 • Als je hierna het BIOS wil flashen (updaten), probeer het voorgaande dan NIET. Heb je de instellingen al gewijzigd, reset dan eerst het BIOS.
 • Dit artikel is slechts ter informatie, wij zijn zijn niet verantwoordelijk aan eventuele schade na foutief handelen

Wat is het BIOS?

Het BIOS (Basic Input/Output System) is een menu van je computer waarin je systeeminstellingen kunt configureren van je laptop of pc. Denk bijvoorbeeld aan de systeemtijd of de opstartvolgorde (cd-rom, usb, schijf, et cetera). Per fabrikant verschilt hoe je in dit menu komt. Voordat Windows 10 start moet je op een toets drukken, vaak is dat Del, F8 of F12. Kortom: In het BIOS van je computer kun je een heleboel instellingen van je computer aanpassen die je vanuit het besturingssysteem niet kunt benaderen. Onderaan dit bericht hebben we een nagenoeg complete lijst met toets combinaties voor je samengesteld om het BIOS in te komen.

Het BIOS is namelijk software die in het moederbord van je computer is ingebouwd, en het regelt allerlei dingen die gebeuren voordat Windows geladen wordt, zoals de opstartvolgorde van je harde schijven en andere opslagmedia, beveiligingsopties die voorafgaan aan het laden van het besturingssysteem, enzovoorts. Juist omdat het hier om pre-boot software gaat, kun je het BIOS niet direct vanuit Windows laden. Wat je wel kunt doen, is in Windows 10 een instelling aanpassen waardoor je computer direct naar het BIOS zal opstarten. Computers zijn door de jaren heen veel sneller geworden, en de tijd is voorbij dat je bij wijze van spreken even lekker kon gaan douchen voordat Windows was opgestart.

Zo kom je in het BIOS van een Dell computer

Hoe kom je in het BIOS?

Traditioneel moest je tijdens het opstarten van je computer (voordat Windows geladen werd) een bepaalde toets indrukken om in het BIOS terecht te komen. Het opstarten gaat tegenwoordig zelfs zo snel dat het niet altijd is mogelijk om de toets op tijd in te drukken. Waarschijnlijk heb je weinig zin om je computer eindeloos opnieuw op te starten in de hoop dat je volgende keer misschien net snel genoeg zult zijn. 

Weten hoe je de instellingen in het BIOS kunt openen en wijzigen zou je wel eens veel hoofdpijn kunnen besparen bij het oplossen van problemen met een computer. De methode verschilt per computer, maar deze gids laten we zien hoe het BIOS te openen en wijzigen. Bekijk de handige lijst met toets combinaties om in het BIOS te geraken.

Methode 1 – Het BIOS openen

 1. Start de computer op. Als het logo van de fabrikant verschijnt, druk dan op de aangegeven setup-knop om het BIOS te openen. De toetsen variëren per merk. Typische toetsen zijn F2, F10, F12 en Del. Een handige lijst met toets combinaties vind je verderop in dit artikel.
 2. Druk nu snel achter elkaar de setup-toets in. Nieuwe computers starten soms erg snel op, dus let goed op, anders ben je te laat. Weet je wat de juiste toets is, druk daar dan meermaals op terwijl de computer opstart. Hierdoor heb je meer kans om in het BIOS te komen. Het kan zijn dat je deze procedure vaker zal moeten herhalen.
 3. Wacht tot het BIOS is geladen. Is dit afgerond, dan zie je een overzicht met verschillende instellingen van het BIOS.

BIOS instellingen van een AWARD BIOS

Methode 2 – Instellingen aanpassen

 1. Ga naar het BIOS. Elke fabrikant heeft een andere indeling van het BIOS-menu, maar de meeste hebben dezelfde opties. Dit houdt onder meer in de instellingen voor de voeding, datum, tijd en opstartvolgorde.
  • BIOS-menu’s ondersteunen geen muis. Je zal moeten navigeren door het menu met je toetsenbord. De meeste soorten BIOS bieden de mogelijkheid om de pijltjestoetsen te gebruiken, terwijl sommige speciale toetsen hebben aangewezen voor specifieke menu’s, of + en – toetsen voor e navigatie.
 2. Wees voorzichtig bij het wijzigen van de instellingen. Wanneer je aanpassingen maakt aan het BIOS, zorg dan dat je weet wat je doet. Het wijzigen van de instellingen op de verkeerde manier kan ervoor zorgen dat je systeem of hardware niet meer goed functioneert.
 3. Wijzig de opstartvolgorde. Als je wilt veranderen welk apparaat als eerste opstart, ga dan naar het Boot-menu. Hier kun je aangeven welk apparaat door de computer als eerste wordt opgestart. Dit is vooral handig als je vanaf een CD of USB wilt opstarten, om het besturingssysteem te repareren of installeren.
 4. Creëer een BIOS-wachtwoord. Je kunt een wachtwoord aanmaken waardoor het niet mogelijk is om de computer op te starten behalve door het invoeren van het juiste wachtwoord.
 5. Wijzig de datum en tijd. De Windows-klok wordt aangestuurd door de klok in het BIOS. Als de batterij onlangs is vervangen, dan zal je klok waarschijnlijk teruggezet zijn naar de beginwaarden. Je kunt de instellingen van de kok wijzigen in het BIOS.
 6. Wijzig de snelheid van de ventilatoren en het voltage van het systeem. Deze opties zijn alleen bedoeld voor gevorderde gebruikers. In dit menu kun je de CPU overklokken, waardoor je in principe betere prestaties kunt verkrijgen. Doe dit alleen als je alles afweet van de hardware in je computer.
 7. Opslaan en verder gaan. Wanneer je klaar bent met het maken van aanpassingen, druk dan op Save and Exit om je wijzigingen op te slaan. Je computer zal vervolgens opstarten met de nieuwe instellingen.

Methode 3 – De Windows 10 opstartopties gebruiken

 1. De nieuwe manier van opstarten in Windows 10. Windows 10 start vaak te snel op om het BIOS handmatig te kunnen openen met een setup-toets. Als je draait vanaf een solid-state drive, dan heb je misschien niet meer dan 0,2 seconden om op de setup-toets te drukken. Windows 10 biedt de mogelijkheid om middels een Advanced Startup-menu toch de instellingen van het BIOS te kunnen wijzigen.
  • Deze methode werkt alleen als je een UEFI-enabled moederbord hebt. Dit is behoorlijk recent pas uitgekomen, dus oudere systemen met Windows 10 zullen toch op de gewone manier het BIOS moeten openen.
 2. Open Windows Instellingen. Dit kan via de Windows key + C, waarmee je de Sidebar opent. Klik op Settings (Instellingen) in de sidebar. Is het Settings-menu geopend, selecteer dan het tabblad General.
 3. Herstart met Advanced Startup. Klik op Restart Now in de groep Advanced Startup. Hierdoor start de computer opnieuw op in het Advanced Startup-menu.
  • Je kan ook de Shift-toets ingedrukt houden terwijl je op de Restart-knop drukt in het menu om de computer af te sluiten.
 4. Pas de instellingen aan. Klik op de knop voor probleemoplossing om toegang te krijgen tot de BIOS-instellingen. Hiermee open je het menu “Advanced options” (Geavanceerde opties). Vanuit dit menu kun je de BIOS-instellingen wijzigen door te klikken op UEFI Firmware Settings. Als je deze optie niet aantreft, dan heb je geen UEFI-enabled moederbord.
 5. Wijzig de opstartvolgorde. Als je liever vanaf een CD of USB wilt opstarten, keer dan terug naar het hoofdmenu van Advanced Startup. Klik op de knop “Use a device”. Hiermee kun je een apparaat selecteren welke je wilt gebruiken om vanaf op te starten, zoals een DVD of USB.

Het BIOS updaten

Met het programma Speccy kun je controleren welke versie van het BIOS je hebt draaien op je computer. Vaak loont het om je BIOS bij te werken naar de meest recente versie, als dat nog niet het geval is. Soms worden hiermee problemen opgelost. Bedenk wel dat de risico’s hiervan erg hoog zijn: als er iets verkeerd gaat dan kan dit betekenen dat je computer helemaal niet meer opstart. Zoek op de site van de fabrikant naar de manier van installeren en lees de installatieprocedure van de nieuwe BIOS-versie zeer goed door en voer deze secuur uit.

Naar het BIOS opstarten vanuit Windows 10

Klik op de startknop en kies Instellingen. Ga naar Bijwerken en beveiliging en klik in het linker paneel op Systeemherstel. Klik onder Geavanceerde opstartopties op Nu opnieuw opstarten. Vervolgens wordt je computer opnieuw opgestart en krijg je het opstartmenu van Windows 10 te zien. Ga in dit menu naar Problemen oplossen / Geavanceerde opties / Instellingen voor UEFI-firmware. Klik op Opnieuw opstarten om je computer opnieuw op te starten en direct naar het BIOS te gaan.

Enkel handige tips om te weten

 

 • Een nuttige taak is om de opstartvolgorde te controleren. Heb je het OS op de harde schijf staan, zorg er dan voor dat de harde schijf als eerste opstart. Dit kan je weer een paar seconden opstarttijd besparen.
 • Houd een kopie van de handleiding van je moederbord bij de hand, voor het geval je niet in of uit het BIOS kunt komen, of je de hulp van iemand anders moet inschakelen.
 • Back-up de BIOS-instellingen door deze op te schrijven zodra de PC draait, en voordat je wijzigingen gaat aanbrengen.

BIOS toets overzicht

Hieronder hebben wij de meest voorkomende toets combinaties om in het BIOS te geraken neergezet. Deze lijst proberen wij zo goed als mogelijk bij te werken wanneer er een update hiervan is. Houd dit artikel en deze lijst dan ook in de gaten en mis niets!

Bios Suppliers Keyboard Commands
ALR Advanced Logic Research, Inc. ® PC / PCI F2
ALR PC non / PCI CTRL+ALT+ESC
AMD® (Advanced Micro Devices, Inc.) BIOS F1
AMI (American Megatrends, Inc.) BIOS DEL
Award™ BIOS CTRL+ALT+ESC
Award BIOS DEL
DTK® (Datatech Enterprises Co.) BIOS ESC
Phoenix™ BIOS CTRL+ALT+ESC
Phoenix BIOS CTRL+ALT+S
Phoenix BIOS CTRL+ALT+INS
Computer  Vendor Keyboard Commands
Acer® F1, F2, CTRL+ALT+ESC
ARI® CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+DEL
AST®  CTRL+ALT+ESC, CTRL+ALT+DEL
Compaq® 8700 F10
CompUSA® DEL
Cybermax®  ESC
Dell BIOS web site search links For models not listed below.
Dell 400 F3, F1
Dell 4400 F12
Dell Dimension® F2 or DEL
Dell Inspiron® F2
Dell Latitude Fn+F1 (while booted)
Dell Latitude F2 (on boot)
Dell Optiplex DEL
Dell Optiplex F2
Dell Precision™ F2
eMachine® DEL , F 2
Fujutsu Manuals & BIOS Manuals & BIOS Download
Gateway® 2000 1440 F1
Gateway 2000 Solo™ F2
HP® (Hewlett-Packard) F1, F2 (Laptop, ESC)
IBM® F1
E-pro Laptop F2
IBM PS/2® CTRL+ALT+INS after CTRL+ALT+DEL
IBM Thinkpad® (newer) Windows: Programs-Thinkpad CFG.
Intel® Tangent DEL
Lenovo(formerly IBM) Lenovo BIOS Access page
Micron® F1, F2, or DEL
Packard Bell® F1, F2, Del
Seanix DEL
Sony® VAIO F2
Sony VAIO F3
Tiger DEL
Toshiba® 335 CDS ESC
Toshiba Protege ESC
Toshiba Satellite 205 CDS F1
Toshiba Tecra ESC then F1 or F2
Toshiba Notebook [Newer models]
 1. Turn on computer by Holding down power button while pressing the ESC key.
 2. The machine will beep, then display:
 3. Check System, then press [F1] key.
 4. Release ESC key
 5. Press F1 key

Laat een professional je helpen!

Zoals wij al een aantal keren genoemd hebben in het bovenstaande artikel is het wijzigen van de instellingen in het BIOS risicovol, wees daarom altijd zeker van je zaak, voordat je wijzigingen doorvoert in het BIOS. Maak dan, zoals eerder gezet, een back-up van je BIOS, of laat de instellingen door een professional doen, zoals PC Hulp Gemert. Neem bij twijfel over de bios instellingen en het gebruik van het BIOS contact met ons op, wij helpen je dan graag op weg!

Mis niets! Meld je aan voor nieuwsbrief!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je mailbox en sturen daarom alleen een nieuwsbrief als we daadwerkelijk wat te melden hebben! Lees ons privacybeleid voor meer info.